Om Hildegun

Hildegun 2      Hildegun 1

När det är som ensammast och senast på dygnet, kommer idéerna. Då provar jag nytt, leker och släpper alla ”måsten”, i det lustfyllda skissandet och allteftersom: måleriet med textilfärg på tyg.
Gamla lakan som har tvättats många gånger är det bästa att måla på. Penslar är förstås ett måste, men jag använder mig också av saker som dräller omkring: disktrasor, svampar, taggiga knivar….Olika verktyg ger nya uttryck och möjligheter.

Mina bilder är ofta uppdelade i kvadrater och rektanglar. Motiven kan bli både i stort och/eller i litet perspektiv beroende på hur jag sedan disponerar ytorna. När måleriet är gjort, fortsätter jag för det mesta med kompletterande motiv och detaljer. Påsydda tygbitar, några broderade stygn, tunna linjer med permanent tuschpenna, ett par små pärlor. Allt beroende på vad jag vill få fram i bilden.

De mest föreställande bilderna med huskroppar och ladugårdsformer, är ändå strikta i sin form. Jag vill lämna en del till åskådarens öga och egna fantasi. Även i de mer abstrakta bilderna kan man i de flesta fall även där ana och associera till något slags boningar. Nu har kvadraterna ibland blivit till ljusglimtar i mörker/gryning/skymning. Fönsterblänk, sett utifrån och in eller inifrån och ut?!

Jag kombinerar ibland målade bilder med bruksföremål. T.ex. målade eller tryckta motiv på kuddar, förkläden, necessärer och väskor. Att arbeta i små serier för mig framåt. Olika kombinationer av tyg, färg och mönster gör att varje serie får sitt speciella utseende. Det blir ett tema med variationer, olika för varje ny arbetsperiod.

Att höra mina kunder vara nöjda med mina verk/produkter är en stor belöning.

Min förhoppning är att mitt konsthantverk påverkar människor positivt.

Varje dag har jag den stora lyckan att gå ut till mitt arbete i verkstan med spänning och förväntan.